Mobirise

Proces warzenia

Ze zboża… powstało piwo

 
Przez ponad trzy stulecia Tucher skutecznie łączył sztukę warzenia piwa z ultranowoczesną technologią i wspaniałą jakością. Co więcej, w zgodzie z tą wieloletnią tradycją, stosuje wyłącznie starannie wyselekcjonowane składniki najwyższej jakości, dokładnie badane.
Rezultat: piwo o wyjątkowej jakości.

Słód z najlepszego jęczmienia
Tucher do produkcji swoich piw wykorzystuje jęczmień i pszenicę. Zboża te są zmiękczane, następnie pozwala im się rozpocząć proces kiełkowania, po czym są osuszane. Wszystko to odbywa się w warunkach kontrolowanych. W efekcie powstaje słód browarniany.

Chmiel – dusza piwa


Początkowo, wiele wieków temu, chmiel stosowano w celach medycznych. Od prawie dziesięciu stuleci jest on rośliną uprawną w Niemczech. Chmiel sadzono tam głównie w małych klasztornych ogrodach (stąd niemieckie określenie Hopsengarten czyli ogród chmielowy). Z biegiem czasu te niewielkie ogródki rozrastały się. Obiektem zainteresowania piwowarów jest jedynie część kwitnąca (kwiatostan) żeńskich roślin chmielu. W kwiecie chmielu, u nasady płatka, znajduje się miękka żywica, zwana olejem lupulinowym. Nadaje ona piwu jego goryczkę i „chmielowy” aromat oraz zwiększa stopień pienienia się piwa. W Tucher stosuje się wyłącznie aromat chmielowy o najwyższej jakości.


Drożdże: nieduża ilość, wielki efekt

Brzeczka piwna – roztwór słodowych cukrów, białek i innych substancji, powstający w wyniku zacierania – poddawana jest fermentacji przez dodanie drożdży. Prowadzi to do powstania maltozy, która z kolei produkuje kwas węglowy i alkohol. Choć na pierwszy rzut oka proces ten może się wydawać prosty, w praktyce wymaga on dużej ostrożności, a ponad wszystko wielkiego kunsztu piwowara, który musi dobrać właściwy rodzaj drożdży do każdego typu piwa.

Woda – źródło życia

W Tucher obowiązują wyjątkowo wysokie standardy dla wody, będącej jednym z podstawowych składników piwa tej marki. Jednym z głównych powodów niepowtarzalnej jakości i smaku produktów Tucher jest fakt, że piwa warzone są jedynie z krystalicznie czystej wody, pochodzącej z podziemnego źródła. Ponadto cyklicznie prowadzone kontrole jakości wody przeznaczonej o warzenia piwa gwarantują, że spełnia ona najważniejsze wymagania dla wody pitnej.

Surowce
Jakość produktu takiego jak piwo zależy w głównej mierze od surowców. Dlatego jakość składników tworzących piwa Tucher jest najistotniejsza. Słody, które stosuje się w produkcji piwa, powstają ze słodu jęczmiennego i pszenicznego. Do katalizacji procesu fermentacji alkoholowej wykorzystuje się drożdże, a do warzenia, produkcji słodu i procesu czyszczenia – najczystszej wody. I najważniejszy składnik chmiel - to właśnie on odpowiada za ten wyjątkowy smak, który sprawia, że piwo jest tak smaczne i aromatyczne.

Mobirise

Alians Gwóźdź s.j.

40-599 KATOWICE ul. Żeliwna 30
tel./fax  +48 (32) 2517892

Web page was created with Mobirise